Over maffe koning en zn lijfarts en de koningin die een poging tot verlichting doen, maar de edelen en de kerk tegen zich krijgen. Waar gebeurd waarschijnlijk. Kostuumdrama, 20 minuten te lang, maar niet onaardig. Goed geacteerd, verhaal noodgedwongen wat fragmentarisch maar goed uitgedacht en neergezet. Weergave 18de-eeuws Denemarken net iets te toneelmatig (verklede acteurs). Op het eind wordt t zowaar nog dramatisch.
trailer
donderdag 30 augustus 2012
Trishna (2011) van Michael Winterbottom
Zie graag films van Winterbottom, maar deze is toch niet zo geslaagd. Mislukt, eigenlijk. Werd vooral gek van al die snel verspringende toeristische plaatjes van India, en vond de ontknoping van het verhaal niet aannemelijk (bewerking van Tess of d'Ubervilles van Thomas Hardy). Scenario is niet uitgedacht, film is halverwege al niet boeiend meer. Hardy zal de acties van zijn hoofdpersoon uitgebreid uitleggen, maar dat gebeurde hier veel te weinig. Wat in godsnaam bindt haar aan die vent en waarom gaat ze niet gewoon bij m weg?. Mooi meissie, dat wel, maar das niet genoeg.
Er zaten citaten in uit To have and have not en Scent of a woman. Nog meer wellicht?
trailer
Er zaten citaten in uit To have and have not en Scent of a woman. Nog meer wellicht?
trailer
zondag 26 augustus 2012
Meek's cutoff (2010) van Kelly Reichardt
Vorig jaar op IFFR gezien, maar er viel toen weinig te genieten vanwege geen ondertitels en onverstaanbare dialogen en veels te donkere projectie. Dat was nu beter. Geen indrukwekkende film, maar wel apart. Mooie prairies, en verhaal - groepje pioniers verdwaalt ergens vroeg in de 19de eeuw in Oregon ofzo - wordt heel onnadrukkelijk verteld. Er gebeurt ook niets eigenlijk, hoewel er nog een rare indiaan gevangen wordt. Aan het eind van de film is de situatie niet veranderd, hooguit nog iets hopelozer. Acteren goed, verhaal wordt verteld vanuit de vrouwen, met Michelle Williams. Las ergens dat er een parallel met Bush en Obama te trekken valt - met Meek als Bush en de indiaan als Obama - maar die had ik uit mezelf niet ontdekt. Spaarzame muziek.
trailer
trailer
River of no return (1954) van Otto Preminger
Erg matig. 'T is dan wel MM-maand, maar dit soort films mag gewoon vergeten worden. De beginscène in het levendige en zondige goudzoekerskamp belooft veel, maar t zakt alllemaal heel snel af naar een heel laag niveau. Verhaal is graatmager, scenario belabberd, boodschap en moraal zijn erg uhmerriken, Robert Mitchum speelt John Wayne en MM doet poes (straatkat) en zingt een paar liedjes (gedurende alle rampspoed blijft haar guitaar als door een wonder steeds gespaard). Cinemascope-opnames zijn hier en daar prachtig fake, en de scènes op de rivier ook.
trailer
trailer
maandag 20 augustus 2012
Santa sangre (1989) van Alejandro Jodorowsky
Surrealistische, barokke film (wikipedia noemt t n griezelfilm, maar das wat overdreven) over zoon die zich los moet maken van zn moeder (beide circusartiest), simpel gezegd, maar verhaal neemt hier en daar wat bizarre wendingen. Doet eigenlijk wel een beetje denken aan Black Swan van Arenofsky, met die noodlotsthematiek en de zwaar aangezette visuele stijl, maar ook wel aan Fellini met al die maffe figuren en personages, en de soms wonderlijke scènes, zoals de begrafenis van de olifant. Er zit dialoog in de film, maar e.e.a. had ook met tussentitels verteld kunnen worden. Verhaal ontspint zich vooral in scènes en beelden. Aparte, heel behoorlijke film, maar net niet helemaal boeiend, misschien ook doordat de voor de film zo belangrijke vormgeving wat gedateerd aanvoelt.
trailer
trailer
Dom (2011) van Zuzana Liová
Stugge man (die op Harvey Keitel lijkt) heeft het te stellen met zijn dochter, die niet wil wat hij wil. Ze rebelleert een beetje, terwijl de man maar doorgaat een huis voor haar te bouwen. Uiteindelijk ziet hij in dat hij haar (en haar zus) de ruimte moet geven, en geen huis. Realistisch, goed uitgewerkt, wat ingehouden geacteerd, prima kleine film.
trailer
trailer
Kuma (2012) van Umut Dag
7+. Film over jong meisje dat van Turkse platteland gehaald wordt om tweede vrouw van een Weense Turk te worden. Ze verwerft zich een plek binnen het gezin, maar ze is jong en ze wil wat en dus crisis. Open einde. Problematiek is voor Turken waarschijnlijk herkenbaarder en invoelbaarder dan voor westerlingen. Na afloop vraaggesprek met regisseur en hoofdrolspeelster, die toch vooral het verschijnsel tweede vrouw moesten uitleggen en zelfs verdedigen. Scenario en verhaal en acteren goed.
Laatste tijd toch wel drie of vier van dit soort films gezien, over Turken die ingeklemd zitten tussen oost en west en de worsteling die daar het gevolg van is. trailer
Laatste tijd toch wel drie of vier van dit soort films gezien, over Turken die ingeklemd zitten tussen oost en west en de worsteling die daar het gevolg van is. trailer
dinsdag 14 augustus 2012
Twelve monkeys (1995) van Terry Gilliam
Voor de zesde keer ofzo gezien, maar blijft geweldig, hoewel ik Bruce Willis wel steeds meer vind afsteken bij de kwaliteit van de rest van de film. Maar hij doet zn best. De maniertjes van Brad Pitt werken ook niet zo gladjes meer als de eerste keer, maar ook dat geeft helegaar nix, want fantastische film. Geweldig verhaal, vlekkeloos uitgewerkt plot, Gilliam-vormgeving is natuurlijk sowieso al fabelhaft, leuke, goede bijrollen, muziek goed (Piazola en 'Sleepwalk'). Bijna net zo goed als Brazil. Vreemd genoeg zie je die bijna nooit op tv, en 12 Monkeys juist wel. Zag laatst een zeer conservatieve filmtop50 van een hele hoop Britse critici ofzo, en daarin stond La jetee (de film waar 12 Monkeys losjes op gebaseerd is), toch wel tot mn verbazing. En dus geen enkele Gilliam-film.
trailer
trailer
The Shout (1978) van Jerzy Skolimovski
Tweede keer gezien. Vond m de eerste keer beter. Het nu-gedeelte met de cricket-scenes is prima. Maar het toen-gedeelte is wat minder. Vooral Alan Bates vond ik een beetje overdone. John Hurt was fine, though, as was mrs York. Vond t verhaal indertijd ook wat intrigerender; t surrealisme of hoe moet je t noemen was toch niet helemaal geloofwaardig meer. Desondanks lang geen slechte film, natuurlijk.
Op wikipedia noemen ze t n horrorfilm. dat oordeel is waarschijnlijk gebaseerd op de trailer, niet op de film zelf.
Op wikipedia noemen ze t n horrorfilm. dat oordeel is waarschijnlijk gebaseerd op de trailer, niet op de film zelf.
Your sister's sister (2011) van Lynn Shelton
Braaaaaf. Begint jukkie, met een herdenking van dode vriend door een groep vrienden en dat is allemaal net te veel zoals t hoort en dan toch proberen t net niet te doen zoals t hoort, maar dat heeft dan iets cleverigs-geforceerds. En vervolgens wordt t toch even een best verteerbare, beetje woody allen-achtige film met aardige verwikkelingen en adequaat acteerwerk (en Emily Blunt en Rosemarie DeWitt zijn best leuk, hoewel Mark Duplass (van Humpday) een beetje geforceerd leukig en daardoor irritant), maar vervolgens vliegt t dan toch nog zachtjes gierend uit de bocht met een zoetig en braaf en jukkie eind. Nietsjewo.
trailer
trailer
donderdag 9 augustus 2012
How to marry a millionaire (1953) van Jean Negulesco
Nog een MM-film. Aardig, maar plot en dialogen hadden toch wel wat sterker gemogen, is nu wat magertjes. Film wordt gedragen door de présence van MM en Lauren Bacall en Betty Grable en door de prachtige Cinemascope-beelden van New York in de jaren 50. Lang orkest-intro is opmerkelijk.
trailer
trailer
zondag 5 augustus 2012
The seven year itch (1955) van Billy Wilder
Toch zeker de vierde keer dat ik m zag. (Film die MM aan het opnemen is in Insignificance.) Geslaagde komedie, zeker ook door Tom Ewell, dat zou je door al dat ge-MM bijna vergeten. Einde beetje gemakkelijk en beetje stom eigenlijk.
trailer
trailer
Gentlemen prefer blondes (1953) van Howard Hawks
Vandaag is MM 50 jaar dood. Dat wordt gevierd met retrospectieven. Gentlemen prefer blondes nog niet eerder gezien. Niet onaardig, onpretentieus vermaak. Liedje-dansje-film over golddigger Lorelei Lee (MM) en haar onafscheidelijke vriendin dinges (Jane Russell). Vooral leuk omdat t allemaal zo gedateerd is, decors wel mooi hier en daar (rood op paars), volkomen onbenullig verhaal met een matig scenario, aardige bijrollen (Piggy en Gus) -- en omdat de OS toch bezig zijn nu zaten er ook wat olympische sporters in kekke zwembroekjes in.
trailer
trailer
Once upon a time in Anatolia (2011) van Nuri Bilge Ceylan
Toch wel een meesterwerk, deze film. Voor de 2e keer gezien, en weer danig onder de indruk. Onnadrukkelijk verteld, prima acteren, sterk klein verhaal (groep politiemensen is samen met moordenaar op zoek naar de plek waar hij het lijk van zijn slachtoffer begraven heeft, met subtiel en knap contrapunt-lijntje over officier van justitie wiens vrouw zelfmoord heeft gepleegd), hier en daar komisch, her en der heel even ontroerend; subtiel en menselijk en met mededogen voor de onvolmaaktheden van de mens (in ieder geval die in de film). Vier belangrijkste personages worden met kleine, subtiele dingetjes volkomen levensecht neergezet -- erg knap. Prachtig kaal landschap, en prachtig gefotografeerd (regisseur is ook fotograaf, blijkbaar). Zie dit tien keer liever dan dat zogenaamd geniale gedoe van Carax.
trailer
trailer
Moonlighting (1982) van Jerzy Skolimovski
Mwah. Wel-en-wee-film over 4 klus-Polen avant la lettre die in 1980 naar Engeland gaan om daar een huis te verbouwen. Slechts hoofd-Pool Novak (Jeremy Irons) spreekt Engels. Tijdens hun verblijf in Londen vindt in Polen de machtsovername plaats. Novak verzwijgt dat en heeft verder problemen met de financiën (die hem nopen tot winkeldiefstal) en hij heeft heimwee naar en twijfels over zn Anna. Film wordt steevast zeer positief besproken, maar vond t wat kabbelig -- niet slecht, maar ook niet heel goed.
trailer
trailer
woensdag 1 augustus 2012
Záhrada (The Garden, 1995) van Martin Sulík
Pachtige film waar je stilletjes blij van wordt - powetisch en sprookjesachtig en diepzinnig enzo - over een man die zijn dagelijkse leven achter zich laat en verkast naar een najaarstuin vol appelen, waarin dan allerlei personen langs komen die hem iets te vertellen hebben. Ook zn vader en de liefde komen langs. Onnadrukkelijk, terloops verteld, goed genoeg geacteerd. Zal m graag nog ns zien. Zevensterrenfilm.
stukje film
stukje film
Brat (1997) van Alexei Balabanov
Had m al ns gezien, in 98 of daaromtrent, en herinner me dat ik toen nogal geraakt was door het nihilistische, vanzelfsprekende geweld. Blijkbaar aan dit soort achteloos geweld gewend geraakt in de afgelopen 15 jaar, want deed me nu veel minder. Prima film overigens weer, in Balabanov-sepia, over ex-soldaat die met de St-Petersburgse onderwereld te maken krijgt, en die zich ondertussen vermaakt door door de stad te zwerven. Er komen wat mensen in zn leven, en ze verdwijnen er ook weer uit, en ondertussen ontwikkelt zich het plot met het geboefte waarmee afgerekend moet worden. Volgens Balabanov geeft de film weer hoe de Russische jongmensen zich in die tijd voelden.
Terry Gilliam schijnt een van Balabanovs favoriete filmmakers te zijn. Die man kan niet meer stuk voor mij.
prima trailer
Terry Gilliam schijnt een van Balabanovs favoriete filmmakers te zijn. Die man kan niet meer stuk voor mij.
prima trailer
Abonneren op:
Posts (Atom)