Vaardig gemaakt, maar zeer voorspelbaar, na 5 minuten weet je al hoe het afloopt. Zorgvuldig gestyled (ziet er meer 50s uit dan de 50s zelf) feelgoodverhaal dat sommigen een sprookje vinden. Apebraaf.
trailer
zondag 11 november 2012
Un bonheur n'arrive jamais seul (2012) van James Huth
Franse blijheid, heel erg obligaat. Jongetje van 40 type belhamel annex verstokte vrijgezel (à la Serge Gainsbourg) ontmoet de vrouw van zn leven (Sophie Marceau) maar die heeft kinderen enzo en hoe dat dan gaat. Slap verhaaltje met vaart en humor gebracht. Werkelijk geen enkele originele of gedenkwaardige scène, hoofdfiguur is wat irritant, veel te Frans.
trailer
trailer
dinsdag 9 oktober 2012
The domino effect (2012) van Paula van der Oest
Nederlandse film met internationale allure - in die zin dat hij nogal internationaal is opgezet, met verhaallijnen (want mozaiekfilm) die zich afspelen in India, UK, VS, China, Zuid-Afrika en Nederland. Verhaaltjes zijn ieder op zichzelf wat braaf en voorspelbaar, maar als geheel boeiend genoeg - en de opbouw is goed - en e.e.a. wordt met verve en professioneel gebracht en er wordt goed geacteerd (hoewel ik me ook nu weer een beetje ergerde aan de NL acteurs - wat is dat toch? Ligt t aan mij of aan die acteurs dat ik ze minder naturel en houteriger vind klinken dan buitenlandse acteurs. Of is het mss zo dat buitenlanders, bv. Britten, altijd al toneelspelen, en dat daardoor t verschil niet opvalt?). Het eind van de film is vervolgens een teleurstelling en haalt de hele film onderuit: veel te zoet en veel te happy. Bracha van Doesburg viel me op.
trailer
trailer
zondag 23 september 2012
Frozen land (Paha maa, 2005) van Aku Louhimies
Voor de 2de keer. Wet van behoud van ellende. Finse zwaarmoedigheid en determinisme en lotsbestemming. De wereld is hard, en de mensen zijn weliswaar in principe niet slecht, maar wel dom en lelijk. Prima.
trailer
trailer
À perdre la raison (2012) van Joachim Lafosse
Begint wel aardig, als Murielle en Mounir nog verliefd zijn, en je nog nieuwsgierig bent hoe dat zit met die oude, wat stugge dokter, en hoe t komt dat t allemaal zo slecht afloopt (dat dat zo is weet je door het allereerste begin). Maar gaandeweg wordt t steeds minder interessant. Murielle wordt steeds depressiever, maar ik snapte eigenlijk niet waarom. Ja, vier kinderen is zwaar, en ja, die schoonvader in huis is niet leuk, maar zo erg is dat toch allemaal niet? En toch verwacht de regisseur dat ie je met allemaal korte scènes uit een huwelijk kan laten voelen wat Murielle voelt, en waarom ze aan het eind vd film tot n heuse wanhoopsdaad komt. Maar niet dus. En de allerlaatse scène, die met het huis en het telefoongesprek op de geluidsband, was in zn uitleggerigheid overbodig. Laten eindigen bij de een-na-laatste scène was veel aangrijpender geweeest. Bah-film.
Met Niels Arestrup en Tahra Rahi, die ook samen in Un prophète zaten.
trailer
Met Niels Arestrup en Tahra Rahi, die ook samen in Un prophète zaten.
trailer
woensdag 12 september 2012
Barbara (2012) van Christian Petzold
Vond r niet veel aan. Braaf, plichtmatig geengageerd, zeer voorspelbaar (zag de ontknoping al aankomen toen de eerste zaadjes ervoor werden geplant), film die gemaakt is om het publiek te plezieren, kortom: middelmatige bagger, vaardig maar routineus gemaakt. Succes boven kwaliteit. Prut. Bah. En die hoofdrolspeelster met r Tatort-uitstraling vond ik ook nix, en dat gezellige beertje dat haar tegenspeler is ook niet. Jakkebah, weg ermee. En dat moet weer op voor een oscar natuurlijk. Pjoek.
trailer
trailer
vrijdag 7 september 2012
Morvern Callar (2002) van Lynne Ramsay
Voor de tweede keer gezien. Niet slecht. Maar eerste helft is beter dan de tweede. Eerst helft is bizar en unheimisch en invoelbaarder - vriend van meisje heeft zelfmoord gepleegd en ze weet niet wat ze daarmee aanmoet - maar als de handeling zich verplaatst naar Spanje verdwijnt de zelfmoord naar de achtergrond en wordt t een wat gewone vrouwenfilm over identiteit zoeken enzo en bepalen wat je met leven wilt en hoe je daarmee om kan gaan. De toon is dan anders, soort coming of age, gaat allemaal beetje snel ook eigenlijk, en sowieso is Glasgow leuker dan Spanje, en hoewel de film open eindigt is het einde me iets te braaf en positief. Maar goed, best aardige film. Twee goede actrices. Can, Holger Czukay, Velvet Underground, Lee Hazlewood en Stereolab en andere prima muziek in de soundtrack.
trailer
trailer
donderdag 6 september 2012
Me and you and everyone we know (2005) van Miranda July
Ben niet zo dol op de actrice Miranda July, met die leptosome hangoogjes en die beetje-indringend-vragend-wezenloze manier van kijken die Zooey Deschanel ook heeft maar dan leuker. En haar laatste film (The future) vond ik maar zozo, maar deze was toch wel mooi en ontroerend enzo, met al die in het Amerikaanse verveelparadijs levende mensen en hun relaties en hun verlangen daarnaar. En dat we allemaal maar wat aanmodderen. Geslaagde film.
trailer
trailer
maandag 3 september 2012
The rainbow thief (1990) van Alejandro Jodorowsky
Met Christopher Lee (klein rolletje), Peter O'Toole (iets grotere rol) en Omar Shariff (hoofdrol), dus niet de minsten. Weer surrealistische film, hooguit te vergelijken met Fellini, in de verte dan. Prachtige ensceneringen en decors. Scénes met door regen vollopende riolen zijn memorabel. Zou J's films eigenlijk liever op een bioscoopscherm willen zien. Visuele rijkdom komt dan meer tot zn recht, en minder afleiding. J heeft samengewerkt met Moebius en zie idd wel overeenkomsten.
scène
scène
A simple life (2011) van Ann Hui
Was er niet voor in de stemming, voor al die bejardenhuisellende. Maar eigenlijk best oké: onnadrukkelijk en terloops gebracht, best goed geacteerd, verhaal eigenlijk ook wel in orde.
trailer
trailer
donderdag 30 augustus 2012
A royal affair (2012) van Nikolaj Arcel
Over maffe koning en zn lijfarts en de koningin die een poging tot verlichting doen, maar de edelen en de kerk tegen zich krijgen. Waar gebeurd waarschijnlijk. Kostuumdrama, 20 minuten te lang, maar niet onaardig. Goed geacteerd, verhaal noodgedwongen wat fragmentarisch maar goed uitgedacht en neergezet. Weergave 18de-eeuws Denemarken net iets te toneelmatig (verklede acteurs). Op het eind wordt t zowaar nog dramatisch.
trailer
trailer
Trishna (2011) van Michael Winterbottom
Zie graag films van Winterbottom, maar deze is toch niet zo geslaagd. Mislukt, eigenlijk. Werd vooral gek van al die snel verspringende toeristische plaatjes van India, en vond de ontknoping van het verhaal niet aannemelijk (bewerking van Tess of d'Ubervilles van Thomas Hardy). Scenario is niet uitgedacht, film is halverwege al niet boeiend meer. Hardy zal de acties van zijn hoofdpersoon uitgebreid uitleggen, maar dat gebeurde hier veel te weinig. Wat in godsnaam bindt haar aan die vent en waarom gaat ze niet gewoon bij m weg?. Mooi meissie, dat wel, maar das niet genoeg.
Er zaten citaten in uit To have and have not en Scent of a woman. Nog meer wellicht?
trailer
Er zaten citaten in uit To have and have not en Scent of a woman. Nog meer wellicht?
trailer
zondag 26 augustus 2012
Meek's cutoff (2010) van Kelly Reichardt
Vorig jaar op IFFR gezien, maar er viel toen weinig te genieten vanwege geen ondertitels en onverstaanbare dialogen en veels te donkere projectie. Dat was nu beter. Geen indrukwekkende film, maar wel apart. Mooie prairies, en verhaal - groepje pioniers verdwaalt ergens vroeg in de 19de eeuw in Oregon ofzo - wordt heel onnadrukkelijk verteld. Er gebeurt ook niets eigenlijk, hoewel er nog een rare indiaan gevangen wordt. Aan het eind van de film is de situatie niet veranderd, hooguit nog iets hopelozer. Acteren goed, verhaal wordt verteld vanuit de vrouwen, met Michelle Williams. Las ergens dat er een parallel met Bush en Obama te trekken valt - met Meek als Bush en de indiaan als Obama - maar die had ik uit mezelf niet ontdekt. Spaarzame muziek.
trailer
trailer
River of no return (1954) van Otto Preminger
Erg matig. 'T is dan wel MM-maand, maar dit soort films mag gewoon vergeten worden. De beginscène in het levendige en zondige goudzoekerskamp belooft veel, maar t zakt alllemaal heel snel af naar een heel laag niveau. Verhaal is graatmager, scenario belabberd, boodschap en moraal zijn erg uhmerriken, Robert Mitchum speelt John Wayne en MM doet poes (straatkat) en zingt een paar liedjes (gedurende alle rampspoed blijft haar guitaar als door een wonder steeds gespaard). Cinemascope-opnames zijn hier en daar prachtig fake, en de scènes op de rivier ook.
trailer
trailer
maandag 20 augustus 2012
Santa sangre (1989) van Alejandro Jodorowsky
Surrealistische, barokke film (wikipedia noemt t n griezelfilm, maar das wat overdreven) over zoon die zich los moet maken van zn moeder (beide circusartiest), simpel gezegd, maar verhaal neemt hier en daar wat bizarre wendingen. Doet eigenlijk wel een beetje denken aan Black Swan van Arenofsky, met die noodlotsthematiek en de zwaar aangezette visuele stijl, maar ook wel aan Fellini met al die maffe figuren en personages, en de soms wonderlijke scènes, zoals de begrafenis van de olifant. Er zit dialoog in de film, maar e.e.a. had ook met tussentitels verteld kunnen worden. Verhaal ontspint zich vooral in scènes en beelden. Aparte, heel behoorlijke film, maar net niet helemaal boeiend, misschien ook doordat de voor de film zo belangrijke vormgeving wat gedateerd aanvoelt.
trailer
trailer
Dom (2011) van Zuzana Liová
Stugge man (die op Harvey Keitel lijkt) heeft het te stellen met zijn dochter, die niet wil wat hij wil. Ze rebelleert een beetje, terwijl de man maar doorgaat een huis voor haar te bouwen. Uiteindelijk ziet hij in dat hij haar (en haar zus) de ruimte moet geven, en geen huis. Realistisch, goed uitgewerkt, wat ingehouden geacteerd, prima kleine film.
trailer
trailer
Kuma (2012) van Umut Dag
7+. Film over jong meisje dat van Turkse platteland gehaald wordt om tweede vrouw van een Weense Turk te worden. Ze verwerft zich een plek binnen het gezin, maar ze is jong en ze wil wat en dus crisis. Open einde. Problematiek is voor Turken waarschijnlijk herkenbaarder en invoelbaarder dan voor westerlingen. Na afloop vraaggesprek met regisseur en hoofdrolspeelster, die toch vooral het verschijnsel tweede vrouw moesten uitleggen en zelfs verdedigen. Scenario en verhaal en acteren goed.
Laatste tijd toch wel drie of vier van dit soort films gezien, over Turken die ingeklemd zitten tussen oost en west en de worsteling die daar het gevolg van is. trailer
Laatste tijd toch wel drie of vier van dit soort films gezien, over Turken die ingeklemd zitten tussen oost en west en de worsteling die daar het gevolg van is. trailer
dinsdag 14 augustus 2012
Twelve monkeys (1995) van Terry Gilliam
Voor de zesde keer ofzo gezien, maar blijft geweldig, hoewel ik Bruce Willis wel steeds meer vind afsteken bij de kwaliteit van de rest van de film. Maar hij doet zn best. De maniertjes van Brad Pitt werken ook niet zo gladjes meer als de eerste keer, maar ook dat geeft helegaar nix, want fantastische film. Geweldig verhaal, vlekkeloos uitgewerkt plot, Gilliam-vormgeving is natuurlijk sowieso al fabelhaft, leuke, goede bijrollen, muziek goed (Piazola en 'Sleepwalk'). Bijna net zo goed als Brazil. Vreemd genoeg zie je die bijna nooit op tv, en 12 Monkeys juist wel. Zag laatst een zeer conservatieve filmtop50 van een hele hoop Britse critici ofzo, en daarin stond La jetee (de film waar 12 Monkeys losjes op gebaseerd is), toch wel tot mn verbazing. En dus geen enkele Gilliam-film.
trailer
trailer
The Shout (1978) van Jerzy Skolimovski
Tweede keer gezien. Vond m de eerste keer beter. Het nu-gedeelte met de cricket-scenes is prima. Maar het toen-gedeelte is wat minder. Vooral Alan Bates vond ik een beetje overdone. John Hurt was fine, though, as was mrs York. Vond t verhaal indertijd ook wat intrigerender; t surrealisme of hoe moet je t noemen was toch niet helemaal geloofwaardig meer. Desondanks lang geen slechte film, natuurlijk.
Op wikipedia noemen ze t n horrorfilm. dat oordeel is waarschijnlijk gebaseerd op de trailer, niet op de film zelf.
Op wikipedia noemen ze t n horrorfilm. dat oordeel is waarschijnlijk gebaseerd op de trailer, niet op de film zelf.
Your sister's sister (2011) van Lynn Shelton
Braaaaaf. Begint jukkie, met een herdenking van dode vriend door een groep vrienden en dat is allemaal net te veel zoals t hoort en dan toch proberen t net niet te doen zoals t hoort, maar dat heeft dan iets cleverigs-geforceerds. En vervolgens wordt t toch even een best verteerbare, beetje woody allen-achtige film met aardige verwikkelingen en adequaat acteerwerk (en Emily Blunt en Rosemarie DeWitt zijn best leuk, hoewel Mark Duplass (van Humpday) een beetje geforceerd leukig en daardoor irritant), maar vervolgens vliegt t dan toch nog zachtjes gierend uit de bocht met een zoetig en braaf en jukkie eind. Nietsjewo.
trailer
trailer
donderdag 9 augustus 2012
How to marry a millionaire (1953) van Jean Negulesco
Nog een MM-film. Aardig, maar plot en dialogen hadden toch wel wat sterker gemogen, is nu wat magertjes. Film wordt gedragen door de présence van MM en Lauren Bacall en Betty Grable en door de prachtige Cinemascope-beelden van New York in de jaren 50. Lang orkest-intro is opmerkelijk.
trailer
trailer
zondag 5 augustus 2012
The seven year itch (1955) van Billy Wilder
Toch zeker de vierde keer dat ik m zag. (Film die MM aan het opnemen is in Insignificance.) Geslaagde komedie, zeker ook door Tom Ewell, dat zou je door al dat ge-MM bijna vergeten. Einde beetje gemakkelijk en beetje stom eigenlijk.
trailer
trailer
Gentlemen prefer blondes (1953) van Howard Hawks
Vandaag is MM 50 jaar dood. Dat wordt gevierd met retrospectieven. Gentlemen prefer blondes nog niet eerder gezien. Niet onaardig, onpretentieus vermaak. Liedje-dansje-film over golddigger Lorelei Lee (MM) en haar onafscheidelijke vriendin dinges (Jane Russell). Vooral leuk omdat t allemaal zo gedateerd is, decors wel mooi hier en daar (rood op paars), volkomen onbenullig verhaal met een matig scenario, aardige bijrollen (Piggy en Gus) -- en omdat de OS toch bezig zijn nu zaten er ook wat olympische sporters in kekke zwembroekjes in.
trailer
trailer
Once upon a time in Anatolia (2011) van Nuri Bilge Ceylan
Toch wel een meesterwerk, deze film. Voor de 2e keer gezien, en weer danig onder de indruk. Onnadrukkelijk verteld, prima acteren, sterk klein verhaal (groep politiemensen is samen met moordenaar op zoek naar de plek waar hij het lijk van zijn slachtoffer begraven heeft, met subtiel en knap contrapunt-lijntje over officier van justitie wiens vrouw zelfmoord heeft gepleegd), hier en daar komisch, her en der heel even ontroerend; subtiel en menselijk en met mededogen voor de onvolmaaktheden van de mens (in ieder geval die in de film). Vier belangrijkste personages worden met kleine, subtiele dingetjes volkomen levensecht neergezet -- erg knap. Prachtig kaal landschap, en prachtig gefotografeerd (regisseur is ook fotograaf, blijkbaar). Zie dit tien keer liever dan dat zogenaamd geniale gedoe van Carax.
trailer
trailer
Moonlighting (1982) van Jerzy Skolimovski
Mwah. Wel-en-wee-film over 4 klus-Polen avant la lettre die in 1980 naar Engeland gaan om daar een huis te verbouwen. Slechts hoofd-Pool Novak (Jeremy Irons) spreekt Engels. Tijdens hun verblijf in Londen vindt in Polen de machtsovername plaats. Novak verzwijgt dat en heeft verder problemen met de financiën (die hem nopen tot winkeldiefstal) en hij heeft heimwee naar en twijfels over zn Anna. Film wordt steevast zeer positief besproken, maar vond t wat kabbelig -- niet slecht, maar ook niet heel goed.
trailer
trailer
woensdag 1 augustus 2012
Záhrada (The Garden, 1995) van Martin Sulík
Pachtige film waar je stilletjes blij van wordt - powetisch en sprookjesachtig en diepzinnig enzo - over een man die zijn dagelijkse leven achter zich laat en verkast naar een najaarstuin vol appelen, waarin dan allerlei personen langs komen die hem iets te vertellen hebben. Ook zn vader en de liefde komen langs. Onnadrukkelijk, terloops verteld, goed genoeg geacteerd. Zal m graag nog ns zien. Zevensterrenfilm.
stukje film
stukje film
Brat (1997) van Alexei Balabanov
Had m al ns gezien, in 98 of daaromtrent, en herinner me dat ik toen nogal geraakt was door het nihilistische, vanzelfsprekende geweld. Blijkbaar aan dit soort achteloos geweld gewend geraakt in de afgelopen 15 jaar, want deed me nu veel minder. Prima film overigens weer, in Balabanov-sepia, over ex-soldaat die met de St-Petersburgse onderwereld te maken krijgt, en die zich ondertussen vermaakt door door de stad te zwerven. Er komen wat mensen in zn leven, en ze verdwijnen er ook weer uit, en ondertussen ontwikkelt zich het plot met het geboefte waarmee afgerekend moet worden. Volgens Balabanov geeft de film weer hoe de Russische jongmensen zich in die tijd voelden.
Terry Gilliam schijnt een van Balabanovs favoriete filmmakers te zijn. Die man kan niet meer stuk voor mij.
prima trailer
Terry Gilliam schijnt een van Balabanovs favoriete filmmakers te zijn. Die man kan niet meer stuk voor mij.
prima trailer
dinsdag 31 juli 2012
Holy Motors (2012) van Leos Carax
Carax maakte in 1991 Les amants du pont neuf (een van de eerste films van Juliette Binoche) en dat vond ik een geweldige film. Had dan ook hoge verwachtingen van Holy Motors, maar helaas, film is behoorlijk but. Veel pretentie, veel geld, veel talent, maar een oninteressant verhaal over een soort acteur die real life allemaal karakters tot leven moet brengen. Zal wel gaan over alle rollen die we spelen in ons leven, maar het kon dus niet boeien, ondanks dat het er prachtig uitzag allemaal (misschien wel te, was een beetje overgeproduceerd). Film lijkt vooral een excuus om allerlei losse ideetjes aan elkaar te plakken, maar die versterken elkaar niet - integendeel. Hier en daar was er een enkele memorabele scène, maar het was allemaal veel te weinig. Kylie Minogue deed ook mee (en ze ging nog zingen ook, godbetert). En het einde van de film is tenenkrommend belachelijk.
trailer
trailer
Revolver (2005) van Guy Ritchie
Door alle verhaaltechnische verwikkelingen en allerlei psychologische bullshit over het oplichten van de geest en de geest van de oplichter niet te volgen film over zootje gangsters dat elkaar probeert op te lichten. Veel geweld in een een esthetische setting, dialogen die niet heel sterk zijn, weinig humor. Waarschijnlijk probeerde Ritchie het na het ongecompliceerde Snatch over een andere, intellectuelere boeg te gooien, maar hij slaagt daar niet in. Mislukte film. Jason Statham zie ik graag, dat wel.
trailer
trailer
WR: Mysteries of the Organism (1971) van Dušan Makavejev
Weirde sixties-film (dat is een aanbeveling) die ik nog een keer zou moeten zien om te kunnen zeggen waar ie precies over ging. In het begin is er veel over orgasme-therapeut Wilhelm Reich ("who believed, among other things, that sexual freedom was a true expression of communism"), dat deel is ook documentaire-achtig, en later gaat het meer over de relatie communisme-orgasmes, maar kon het vaak niet helemaal volgen (de film springt ook een beetje heen en weer). Maakte niet uit, alles over me heen laten komen, visueel allemaal erg aantrekkelijk en Tuli Kupferberg deed ook nog mee (en dus ook wat muziek van The Fugs). Ga m nog wel n keer kijken, ooit.
staat in zn geheel op youtube
staat in zn geheel op youtube
The Coca Cola Kid (1985) van Dušan Makavejev
Beetje maffe film over cocacola-troubleshooter (Eric Roberts) die in Australië op zoek gaat naar trouble om te shooten en dan terecht komt in een stadje waar een limonadepotentaat de scepter zwaait en de verkoop van cola verhindert. En dat clasht dan en komt er een climax, waarbij ook nog de dochter van de ouwe (Greta Scacchi, cute) achter Roberts aanzit. Roberts praat een beetje als Forest Gump en de film deed me af en toe denken aan de Disney-film Snow Dogs (met Cuba Gooding en James Coburn), en dat is toch een erg brave film. TCCK is wel erg ver verwijderd van een film als WR: Mysteries of the Organism.
trailer
trailer
Montenegro (1981) van Dušan Makavejev
Blijft een van mn favorieten. Bijna alles eraan deugt, behalve dat verschrikkelijke nummer van Marianne Faithful. Fris, bij tijd en wijle sprankelend, goed verhaal, goed scenario, humoristisch, prima geacteerd (vooral Erland Josephson, maar Susan Anspach ook), beetje weird. Zevensterrenfilm.
staat in zn geheel op youtube, deel 1
staat in zn geheel op youtube, deel 1
dinsdag 24 juli 2012
Citizen Kane (1941) van Orson Welles
Goed, fijn, prima. Over de kleine man binnen in de grote man, ofzo. Film met onverwoestbare reputatie, maar zo ontzettend verschrikkelijk boeiend is i inmiddels ook niet meer - misschien ook wat uitgemolken doordat hij zo invloedrijk is geweest. Tis ook allemaal wat dik aangezet, en de ontknoping wat sentimenteel - maar zeker goed en mooi verteld.
echt geweldige trailer
echt geweldige trailer
7 días en la Habana (2012)
Zevenluik (Benicio del Toro, Pablo Trapero, Julio Medem, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Juan Carlos Tabío en Laurent Cantet). Viel niet mee. De eerste drie filmpjes (w.o. Kusturica en Medem n.b.) zijn prut, daarna wordt het wat beter, maar geen enkel deel overtuigt echt, allemaal niemendalletjes die hoewel er wat rode draadjes zijn niets aan elkaar toevoegen. Deel 6 en 7 (Tabio en Cantet) waren nog t aardigst.
trailer
trailer
11 flowers (2011) van Wang Xiaoshuai
Mooie, sympathieke film over jongetje dat tegen de achtergrond van de nadagen van het Mao-communisme - je merkt dat er al wat broeit - de grotemensenwereld observeert en langzaamaan ophoudt een jongetje te zijn, om het zo maar ns te zeggen. Mooi ingehouden verteld, met een zweempje melancholie, mooi vormgegeven, goed geacteerd - prima film.
trailer
trailer
Sleeping Beauty (2011) van Julia Leigh
Aanvankelijk was ik bang dat t niet meer zou zijn dan wat kinky psychodrama, maar op een gegeven moment kreeg ik het idee dat dat niet zo was - er zaten werkelijk aardige scènes in en er leek een zinnig verhaal te ontstaan. Maar op tweederde weet de vage diepzinnigheid steeds minder te boeien en begint duidelijk te worden dat t toch niet meer is dan gezocht psychodrama (meisje zoekt geborgenheid en misschien ook wel vergetelheid, god weet waarom) met een hoop kinky stuff (mannen bepotelen de jeugd van het meisje om zo hun aftakeling te bezweren). Mislukt.
trailer
trailer
RocknRolla (2008) van Guy Ritchie
Was een aardige film geweest als mr Richie niet ooit de veel betere Lock, stock and two smoking barrels en de nog betere Snatch had gemaakt. Nu niet meer dan een in alle opzichten slappe herhalingsoefening. Verder geen woorden aan vuil maken.
trailer
trailer
dinsdag 17 juli 2012
The Angels' Share (2012) van Ken Loach
Weer prima film, wat goedvoeleriger dan in het verleden, hoewel zn vorige (Looking for Eric) ook al wat vrolijker was. Kansarme taakstraffers stelen dure whisky en kansarme hoofdpersoon verzekert zichzelf en zn jonge gezinnetje van een toekomst (en dat is maar goed ook want kansarm in Glasgow ziet er niet zo best uit). Er zaten wat onwaarschijnlijkheidjes in (waar haalt Robbie bijvoorbeeld opeens zo snel zn whisky-kennis vandaan?), maar de grote lijn is goed en leuk en er wordt weer fijn geacteerd (waarschijnlijk weer allemaal amateurs, zoals meestal bij Loach) in onverstaanbaar Schots-Engels ofzo.
trailer
trailer
Scoop (2006) van Woody Allen
Bepaald niet zn beste. Niemendallerig verhaaltje (studente en goochelaar lossen seriemoord op m.b.v. geest), springerig en hobbelig verteld, met vaak wat flauwe grappen, onaffe scènes en een ongeïnspireerd einde. Scarlett Johansson leuk om naar te kijken, verder Allen zelf en Hugh Jackman en Ian McShane.
trailer
trailer
Providence (1977) van Alain Resnais
De vrouwen doen inmiddels wat gedateerd aan, maar voor de rest blijft de film recht overeind. Op zichzelf een klein gegeven - oude, zieke schrijver kan niet slapen en vermengt gestaag doordrinkend fantasie en herinneringen en werkelijkheid tot een verhaal - maar meesterlijk verteld en uitgewerkt. En geweldig geacteerd: John Gielgud, David Warren en Dirk Bogarde. Alleen Ellen Burstyn snap ik niet zo goed. Klassieker, wat mij betreft. Las ergens dat David Lynch zich erdoor heeft laten inspireren. Inderdaad wel overeenkomsten met bijvoorbeeld Mulholland Drive. Ben Hurrerige muziek van Miklosz Rosza.
scène
scène
zondag 15 juli 2012
Le prénom (2012) van Matthieu Delaporte en Alexandre de la Patellière
Verfilmd toneelstuk, waar de kritiek wat zurig over doet vanwege te veel toneel. Dat is dan misschien wel zo, maar of dat nou zo erg is ... Er waren wat onaannemelijke details, en wat gezochte overgangen, maar die zorgden enkel voor wat hikjes waar ik me graag niet aan stoorde. Soms was het ook wel een beetje erg veel esprit en brille allemaal, maar dat kon er ook nog wel bij. Voor de rest veel snedige en humoristische dialoog, en een aannemelijke situatie die met veel vaart wordt uitgewerkt. Avondje van vijf vrienden loopt uit de hand omdat er wat geheimen en onuitgesproken verwijten blijken te zijn, die aan het licht komen na een hier en daar hilarisch gesprek over een voornaam die een van de vrienden zijn toekomstige zoon wil geven. Anders dan de titel doet vermoeden is die voornaam overigens enkel het opstapje voor de rest van de ontboezemingen en verwikkelingen. Prima geacteerd. Leuk. Veel gelachen.
trailer
trailer
vrijdag 13 juli 2012
Cigán (2011) van Martin Sulík
Wel aardig. Ellende in Roma-dorpje in Tsjechië (?) waar jongen op zn eigen kompas moet varen nu zn vader dood is. Dat valt niet mee, want zn omgeving dwingt hem het in die omstandigheden vanzelfsprekende slechte pad op. Als schildering van de uitzichtloze armoe deugt de film wel, en het verhaal op zichzelf is wel oké, maar sommige gebeurtenissen die het verhaal op gang moeten houden (de ontrafeling van het mysterie van de dood van de vader en de bemoeienissen van een groepje goedbedoelende 'blanken') doen wat geforceerd aan, en leiden tot een niet erg waarschijnlijk en te symbolisch einde. Had meer in gezeten.
Die struisvogels waren leuk. Hoewel volkomen overbodig.
trailer
Die struisvogels waren leuk. Hoewel volkomen overbodig.
trailer
donderdag 12 juli 2012
Juno (2007) van Jason Reitman
Sweet. Aandoenlijk verhaaltje over 16-jarige die zwanger wordt en besluit baby af te staan, en hoe ze dan gelijk off age komt ofzo. Maar ook ietwat gladjes en een beetje irritant, anderhalf uur lang dat kekke bijdehandte schoolmeisje dat zo leuk in het leven staat. Maar heb me niet verveeld. Script goed, en Ellen Page is leuk om naar te kijken, sure is. Bijrollen ook prima. Muziek van Kimya Dawson en The Moldy Peaches.
trailer legt net de verkeerde accenten
trailer legt net de verkeerde accenten
woensdag 11 juli 2012
Il bidone (1955) van Federico Fellini
Neorealisme. Wel en wee van groepje oplichters, met als belangrijkste figuur een wat tragische wat oudere man die niets anders meer kan dan zwendelen, maar die dan nog een keer iets voor zn dochter (die hij natuurlijk ook in de steek gelaten heeft) wil doen. Nog geen typische Fellini-film, hoewel er wel al wat dingetjes in zitten, zoals iemand die opeens even met de filmmuziek mee zingt, en het feest halverwege de film (met een keur aan ietwat maffe en decadenterige gasten) dat al een beetje aan La dolce vita doet denken. Muziek van Nino Rota.
trailer
film staat in zn geheel op youtube
trailer
film staat in zn geheel op youtube
Little Shop of Horrors (1960) van Roger Corman
Het origineel. Lichtzwarte komedie over mensenetende plant. Niemendalletje - Corman maakte in die tijd 2 à 3 films per jaar - met hier en daar een bizarre grap (de bloemen etende man), hier en daar een leuke grap, en voor de rest vooral veel meligheid. Klein rolletje van Jack Nicholson.
trailer
trailer
maandag 9 juli 2012
Solaris (2002) van Steven Soderbergh
FF-film over psychiater ofzo die naar een planeet moet die uit het onderbewustzijn van mensen hun geliefden in levende lijve tevoorschijn peutert. Vraag is dan natuurlijk hoe je omgaat met zo'n surrogaat en met alle existentiële vragen die zo'n verschijning oproept. Edoch, alle diepte en mysterie uit de originele Solaris zijn vervangen door pseudo-diepte en dodofiele leegte, met als boodschap dat er niets fijner is dan de liefde (en dat je voor de gelukzaligheid van de liefde bereid bent de matrix binnen te stappen, ofzo). En dat dan allemaal op zo'n pseudo-manier gebracht, met gebakkie George Clooney als de man die alsnog met zn vrouw en zn verleden in t reine moet komen, waarschijnlijk omdat ie zo wanhopig tragisch uit zn koffiebonen kan kijken. Het geheel wordt afgemaakt met een matig script en wat trage 2001-esthetiek en voila, de zoveelste mislukte remake, die in dit geval zelfs de Amerikanen zelf niet te vreten vonden.
Wel grappig dat ze de gematerialiseerde geestverschijningen aanpakken met higgsbosons, die sinds vorige week officieel bestaan.
trailer
Wel grappig dat ze de gematerialiseerde geestverschijningen aanpakken met higgsbosons, die sinds vorige week officieel bestaan.
trailer
zaterdag 7 juli 2012
Historias que so existem quando lembradas (2011) van Julia Murat
Erg mooie film. Ook al in R'dam gezien in februari. Mooi, simpel, wat sprookjesachtig verhaal over dorpje (in Brazilië?) waar de tijd stilstaat en waar dan een jonge fotografe verzeild raakt. Prettige acteurs (Sonia Guedes en vooral Lisa Fávero), prachtig gefotografeerd. t Enige wat je erop aan zou kunnen merken is dat t wel heel erg gecomponeerd en geregisseerd is en dat het hier en daar wat rafeliger of rauwer ofzo had gemogen. Maar daar zul je mij niet over horen.
trailer
trailer
Flanagan (1975) van Adriaan Ditvoorst
Tsja. Had er wat meer van verwacht, gezien Ditvoorsts reputatie. Goed-Nederlands houteklazenacteerwerk - "ggggodverdomme" - Fassbinderiaans zo u wilt. Of Vanoekeliaans. Verhaal over een (zelf)destructieve man die (ook nog) op wraak zint. Ofzo. Je ziet wel dat Guido de Moor heel boos is, en er wordt ook wel uitgelegd waarom, maar t laat je allemaal volkomen koud, eigenlijk. Wel grappig om Petra Laseur en Anne Wil Blankers te zien als de Katja Schuurman en Halina Reijn van hun tijd. Ofzo.
Herinner me nog dat ik indertijd in de Skoop over de overvalscène las dat die gebruikt werd om reclame te maken voor Caballero. Heette toen nog sluikreclame en geen product placement.
geen trailer
Herinner me nog dat ik indertijd in de Skoop over de overvalscène las dat die gebruikt werd om reclame te maken voor Caballero. Heette toen nog sluikreclame en geen product placement.
geen trailer
donderdag 5 juli 2012
Starbuck (2011) van Ken Scott
Zeer voorspelbaar uitgewerkt verhaaltje over zaaddonor die 500 kinderen blijkt te hebben, zeer voorspelbaar neergezet. Volkomen blub. Na drie kwartier vertrokken.
Is niet heel welluidend, dat Canadees-Frans, en ook niet heel verstaanbaar.
trailer
Is niet heel welluidend, dat Canadees-Frans, en ook niet heel verstaanbaar.
trailer
woensdag 4 juli 2012
Fyra år till (Another four years, 2010) van Tova Magnusson-Norling
Zweedse komedie over twee homofiele politici uit verschillende kampen die elkaar uiteindelijk toch vinden. Dun en wat zoetsappig verhaaltje met hier en daar wat geforceerde wendingen, maar leuke grappen (vooral als ze over politiek gingen) en op de juiste toon en met genoeg vaart verteld. Film in de Gay Summer Tour of hoe heet dat, dus welwillend en goedlachs publiek in de zaal. Regisseuse Tova Magnusson viel me op twee manieren op als de vrouw van de hoofdfiguur. Wel irritante muziek, met van die teksten die dan moeten duidelijk maken hoe de hoofdpersoon eraan toe is.
trailer
trailer
Abonneren op:
Posts (Atom)